Un ghid despre alcool, calorii si stil de viata
Ce efecte are alcoolul pentru sanatatea ta? Mergi la sala de trei ori pe saptamana, nu consumi zahar deloc si incerci sa mananci cat mai sanatos – atunci de ce nu poti scapa de stomacul umflat? S-ar putea sa fie din cauza bauturilor alcoolice consumate.
O sursa ascunsa de calorii
Cu 7 calorii per gram si o unitate de alcool cantarind 8 grame, alcoolul este una dintre cele mai mari surse ascunse de calorii in dieta noastra. De exemplu, ultima gurita de vodca din pahar contine 56 de calorii inainte sa o amesteci cu altceva, un pint de bitter are 175 de calorii, o cutie de bere de 500 ml 260 de calorii si un pahar de vin de 175 ml are 115 calorii. Chiar daca consumi cantitatea recomandata de alcool (14 unitati pe saptamana pentru femei si 21 pentru barbati), poti adauga fara sa stii intre 800 si 1200 de calorii lichide la totalul saptamanal! Si, din pacate, nu sunt doar calorii pe care le poti “arde” imediat.
Care este explicatia? Deoarece alcoolul nu poate fi direct folosit de catre muschi, ci ajunge direct in sange de unde trebuie sa fie metabolizat inainte ca organismul sa poata folosi sursele de energie continute de acesta, cum ar fii carbohidratii sau grasimile. Arderea grasimilor si sinteza proteinelor sunt incetinite cu pana la 20% in timp ce corpul nostru digera si metabolizeaza alcoolul. Dureaza in jur de o ora pentru metabolizarea unei singure unitati de alcool. Consuma-l prea des si o sa observi ca alcoolul va suprima oxidarea grasimilor si va stimula stocarea acestora, exact opusul a ceea ce iti doresti! Si ceea ce este si mai rau, aceasta grasime in exces are tendinta de a se depune in zona mijlocului, dand nastere la proverbiala “burta de bere”.
Alcoolul si stilul de viata
Nu numai bauturile ajuta la marirea burtii, ci si stilul de viata care este de obicei asociat cu acestea. Un studiu derulat in America a descoperit ca un pahar de vin sau bere consumate inainte de masa pot avea ca efect o absorbtie marita de calorii pentru urmatoarele 24 de ore! Cercetatorii nu stiu daca acest fapt se datoreaza cresterii poftei de mancare sau scaderii vointei si inhibitiilor, sau poate o combinatie intre cele doua. Multe dintre noi suntem familiare cu atitudinea “nu are nimic” de dupa cateva pahare care ne duce la infulecat shaorme, cartofi prajiti si chipsuri pentru a inmuia alcoolul in exces. Cercetatorii au mai descoperit, de asemenea, ca un consum ridicat de alcool rezulta in obiceiuri alimentare mai putin sanatoase in general si in special consumul de colesterol, acizi grasi si produse animale (shaorma, careva?).
Alt mod prin care alcoolul iti afecteaza corpul este prin distrugerea rutinei de exercitii fizice. Daca de obicei faci sport dimineata dupa o sesiune de bauta, s-ar putea sa simti efortul mult mai acut, sa ai palpitatii si sa ai o capacitate redusa de performare a exercitiilor fizice si probabil nu o sa mai exersezi la fel de bine si de mult ca in mod normal. (Totusi, nu incerca sa faci sport cand esti mahmura ca o pedeapsa personala. Cel mai bine te odihnesti si consumi multa apa sau bauturi izotonice pana te simti mai bine). Cu atat mai mult, nu este deloc benefic sa bei dupa un antrenament in forta, deoarece alcoolul impiedica reparatia si regenerarea musculara.
Bea si ramai sanatoasa
Acum nu trebuie sa intelegi ca nu mai trebuie sa te atingi de alcool. Este foarte posibil sa bei cu moderatie si sa ramai sanatoasa si in forma. Dar daca ai grija de greutatea ta sau incerci sa slabesti, merita sa incerci sa tii un jurnal pentru a masura exact cat din aportul tau de energie vine din alcool. In medie, pentru un adult normal, alcoolul reprezinta 5% din aportul de calorii, ceea ce ar echivala cu 125 de calorii daca consumi zilnic 2500 de calorii. In acest fel poti afla cat de mult alcoolul iti saboteaza incercarile de a ramane in forma si supla.