Dieta si hipertensiunea arteriala

0
295

Dieta sanatoasa pentru hipertensiuneHipertensiunea arteriala poate fi tinuta cu usurinta sub control. Pentru a incepe cu dreptul trebuie sa faci alegerile potrivite pentru dieta ta.

Persoanele cu hipertensiune arteriala prezinta riscuri sporite si pentru alte afectiuni. Pe masura ce tensiunea arteriala creste, la fel se intampla si cu riscul de infarct, atac celebral sau boli de rinichi.

Totusi, hipertensiunea este tratabila. Urmand cateva reguli simple in dieta ta, iti poti minimiza tensiunea arteriala ridicata, astfel protejandu-ti sanatatea.

Dieta si hipertensiunea: Cat de grava este problema?

Asociatia Cardiologilor din SUA estimeaza ca o treime dintre adulti sufera de hipertensiune, iar problema nu se rezolva de la sine. Rata mortalitatii cauzate de hipertensiune a crescut cu 25% fata de anul 1995. Dar aceste probleme pot fi evitate.

Tensiunea arteriala este cel mai usor ajustabil factor de risc pentru moartea datorata bolilor de inima. Cand ne uitam la cauzele mortalitatii, bolile de inima sunt principalul factor de deces al lumii moderne.

Dieta si hipertensiunea: Strategii de urmat

Dieta joaca un rol major in reducerea tensiunii arteriale. Exista cateva abordari nutritionale diferite, fiecare vizeaza cate un factor specific ce contribuie la cresterea tensiunii arteriale:

Reducerea sarii. Sarea este in centrul atentiei, si toata lumea considera ca toate abordarile se invart in jurul acesteia, deoarece acestea afecteaza modul in care rinichii proceseaza sodiul. Problema cu sarea este ca producatorii de alimente se pare ca au pornit un razboi impotriva noastra. Sarea este un foarte bun conservant si din acest motiv se gaseste uneori in exces in alimentele procesate. Cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati. Pentru o portie, cantitatea maxima de sare (sodiu) nu ar trebui sa depaseasca 200 mg, iar pentru o masa completa (cum ar fi o cina congelata sau semipreparata) cantitatea nu trebuie sa depaseasca 600 mg. Cu cat mananci mai multe alimente proaspete, cu atat vei consuma mai putina sare.

Slabirea. Slabirea si mentinerea unei greutati sanatoase au un efect pozitiv asupra presiunii arteriale. Slabirea rapida, urmata de castigarea rapida a kilogramelor pierdute, au efecte dauantoare majore asupra organismului tau si asupra sanatatii mentale, si contribuie la o tensiune arteriala ridicata si o multitudine de probeleme de sanatate.

Regalrea consumului de alcool. Consumul excesiv de alcool are un efect negativ asupra hipertensiunii arteriale. Cea mai simpla strategie este sa limitezi alcoolul la doua pahare pe zi pentru barbati si unul pentru femei. Daca nu bei deloc, este cel mai bine sa iti pastrezi obiceiul.

Dieta si hipertensiunea: Dieta DASH

O abordare nutritionala care se bucura de succes este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Strategii nutritionale pentru a stopa hipertensiunea). DASH schimba modul in care mananci, concentrandu-se pe fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate degresate si carnuri slabe. Desi dieta DASH necesita multiple schimbari in modul de alimentaite, cel mai simplu si usor mod de a o incepe este sa incluzi legume si fructe proaspete in fiecare masa si lactate degresate in majoritatea acestora.

Exista foarte multe dovezi in sustinerea DASH. Spere deosebire de alte diete, aceasta poate fi urmata intreaga viata. Tensiunea arteriala creste treptat de-a lungul vietii – incepe din copilarie si se continua pe tot parcursul vietii de adult. Desi o anumita crestere a tensiunii arteriale este inevitabila, DASH si-a dovedit eficacitatea in prevenirea si controlarea tendintei naturale de crestere. Conform studiilor existente, daca iti formezi aceste obiceiuri alimentare devreme in viata, iti poti pastra tensiune arteriala mai scazuta si mai tarziu.

Dieta si hipertensiunea:  Dieta, medicamente, sau amandoua?

Schimbarile de dieta sunt un mare ajutor pentru toata lumea, insa de multe ori acestea nu sunt suficiente pentru a tine sub control hipertensiunea arteriala. Unele persoane vor gasi foarte eficiente medicamentele pentru a-si controla hipertensiunea. Medicamentele nu trebuie demonizate. Dieta si medicamentatia sunt complementare, nu sunt reciproc exclusive. Scopul final este tensiunea arteriala scazute. Asa ca folositit-le impreuna pentru cele mai bune rezultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.