5 pasi catre un somn mai bun

0
266
Un somn mai bun

Te plimbi frecvent in timpul noptii? Ai dificultati in a adormi? Ai somnul agitat? Te putem ajuta…

Un somn mai bunStiai ca daca respecti cateva reguli simple poti obtine o calitate a somnului la care doar visezi? Iti prezentam 5 sfaturi care te vor ajuta sa nu devii un insomniac.

1. Respecta-ti somnul

Ai probleme cu adormitul seara? Poate ca iti ratezi ora de somn pentru ca vrei sa vezi sfarsitul filmului, sa termini un capitol din carte sau sa stai la discutii cu prietenii.

Deoarece somnul este organizat in cicluri de 1 ora si jumatate lungime, atunci va trebui sa il astepti pe urmatorul. In acest fel risti sa te foiesti si agiti in pat fara sa reusesti sa adormi. Similar, daca esti o persoana nocturna, nu are rost sa te bagi in pat cand apune soarele, deoarece oricum nu vei reusi sa adormi.

Cand ochii incep sa te intepe si incepi sa casti, incearca, cat mai des posibil sa te bagi in pat si sa te trezesti in fiecare dimineata cam la aceeasi ora. Daca dormi intr-un mod neregulat (ex. te culci la 23 si te trezesti la 7 in timpul saptamanii si apoi te culci la 4 dimineata si te trezesti la 14 in weekend) iti va fi mult mai dificil sa dormi atunci cand vrei sau ai nevoie de somn.

2. Dormi la temperatura corecta

Tocmai ce ai facut o baie fierbinte sa te relaxezi inainte de culcare… Gresit! De fapt, atunci cand corpul tau se pregateste pentru somn temperatura acestuia scade. Asa ca trebuie sa il ajuti in acest sens cu o baie calduta sau un dus la o temperatura de maxim 37 de grade pentru a te calma.

O camera supra-incalzita nu te ajuta sa dormi. Temperatura ideala ar fi in jur de 22 de grade Celsius. Insa asigura-te ca ai picioarele la caldura.

Studiile au demonstrat ca pastrandu-ti extremitatile calde ajuta la vasodilatatie care favorizeaza somnolenta. Asadar, e timpul pentru sosete in pat!

3. Mananca usor inainte sa dormi

Digestia accentuata iti va strica somnul, asa ca evita sa manaci copios inainte de culcare. Nu consuma carne rosie, mancaruri picante, alcool, cafea sau ceai. Mananca salate, legume, paste, peste si produse lactate care contin triptofan, o substanta care ajuta la generarea serotoninei, hormonul calmului si al somnului.

Mananca cat mai devreme seara, de preferat cu minim 2 ore inainte de culcare. Bea o infuzie de ierburi (ceai de tei, musetel, valeriana, macese sau paducel) sau un pahar de lapte cald, toate avand un efect sedativ si linistitor.

4. Imbunatateste-ti spatiul de dormit

Nu dormi bine? In primul rand, scoate televizorul din dormitor. In aceeasi idee, dormitorul nu ar trebui sa iti serveasca si drept birou deoarece este foarte rau daca lucrezi si dupa ce te-ai bagat in pat. Dormitorul tau trebuie sa fie un sanctuar al somnului si nu un spatiu deschis multifunctional.

Acorda atentie deosebita patului tau. Este greu sa dormi bine pe o saltea nepotrivita sau daca simti fiecare miscare a partenerului tau de pat. Ar trebui sa iti schimbi salteaua la fiecare 10 ani. Cat de veche e salteaua ta? Poti de asemenea sa folosesti dopuri pentru urechi daca partenerul tau sforaie sau daca se aud zgomote de afara care te deranjeaza.

5. Ajuta-ti mintea sa adoarma…

Anumite activitati intelectuale pot deranja si mai mult un somn deja instabil. Evita privitul la televizor sau jocurile video seara tarziu, si nu presta activitati cum ar fi calculul bugetului sau treaba netermitata de la birou inainte de culcare.

Aceste activitati inainte de culcare te vor face sa te gandesti la ele intens si nu vei reusi sa adormi foarte usor. Incearca sa asculti o muzica placuta, sa meditezi putin, sa razi cu partenerul tau… orice activitate care te va ajuta sa uiti de grijile cotidiene si te va relaxa inainte de un somn odihnitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.